Ξύλο ή πέλλετ να επιλέξω; Τι με συμφέρει το 2023;

  • Αρχική
  • /
  • Ξύλο ή πέλλετ να επιλέξω; Τι με συμφέρει το 2023;
Ξύλο ή πέλλετ να επιλέξω; Τι με συμφέρει το 2023;

Ξύλο ή πέλλετ να επιλέξω; Τι με συμφέρει το 2023;

23/06/2023 - Προβολές 880

Ένα από τα πρώτα ερωτήματα, στα οποία καλείται να απαντήσει κάποιος που ξεκινά την αναζήτηση για εναλλακτική πηγή θέρμανσης, με έμφαση τα βιοκαύσιμα, ειναι αν θα επιλέξει το ξύλο ή το πέλλετ.

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να σας προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες, οι οποίες θα σας βοηθήσουν στην έρευνα σας για αγορά της κατάλληλης εστίας.

Ξύλο: Το ξύλο αποτελεί εδώ και αιώνες, την πλέον αξιόπιστη θέρμανση για τους ανθρώπους. Τα ξύλα είναι μια ανανεώσιμη πηγή θέρμανσης καθώς προέρχεται από τα δέντρα. Απο κλαδέματα ή από ολική κοπή.

Το ξύλο διαθέτει διαφορετική ποιότητα και αντίστοιχα θερμική απόδοση, ανάλογα το είδος του. Δεν ειναι δηλαδή όλα τα ξύλα το ίδιο. Ελιά, Χαρουπιά, Δρυς, Αμυγδαλιά, Ευκάλυπτος, Πουρνάρι αποτελούν ορισμένες από τις καλύτερες επιλογές με υψηλή θερμογόνο δύναμη και διάρκεια καύσης.

Απαραιτητη προυποθεση ειναι τα ξύλα αυτά να είναι ξηρά, χωρίς υγρασία, η οποία προέρχεται από τους χυμούς του δέντρου. Ιδανικά θα πρέπει να έχουν κοπεί τουλάχιστον ένα χρόνο πρίν, την εποχή όπου τα υγρά βρίσκονται χαμηλά π.χ τον Δεκέμβριο μήνα και να βρίσκονται εκτεθειμένα στον ήλιο. 

Το πάχος τους επίσης είναι σημαντικό στην διαδικασία της ξήρανσης και γι αυτό τα χοντρά ξύλα με παχος 20cm+ θα πρέπει να σχίζονται. Εκτός της φυσικής ξήρανσης που απαιτεί αρκετούς μήνες υπάρχει και η τεχνητή αλλά απαιτεί ειδικές διαδικασίες και μηχανήματα αλλά ταχύτερη χρονικά ξήρανση.

Το ξύλο όπως είπαμε, πρέπει να είναι ξερό, καθώς έτσι ανάβει εύκολα, είναι ελαφρύτερο στην μεταφορά, παράγει λιγότερο καπνό, πιο ελκυστική φλόγα και δημιουργεί μικρότερα προβλήματα όπως μαύρισμα τζαμιών στα ενεργειακά τζάκια, υγροποιήσεις στην εστία, καθαρισμό καμινάδας.

Η άποψη πώς το τζάκι θέλει ανάμεικτα ξερά και χλωρά ξύλα είναι ένας κοινός μύθος. Αυτός δημιουργήθηκε παλιότερα, όπου τα παραδοσιακά τζάκια δεν είχαν ελεγχόμενη καύση. Συνεπώς ένας τρόπος για να καθυστερήσουν την καύση, ήταν να βάζουν ορισμένα χλωρά ξύλα τα οποία αργούσαν να καούν. Η απόδοση σε θέρμανση στον χώρο όμως ήταν αντίστοιχα μειωμένη. Στα ενεργειακά τζάκια το οξυγόνο είναι ελεγχόμενο, οπότε ένα φρεσκοκομμένο ξύλο μόνο προβλήματα θα σας δημιουργήσει.

Ένα από τα επίσης θετικά του ξύλου, είναι το γεγονός ότι μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας, τα βιοκαύσιμα μας. Πώς; Απο τα δέντρα μας!

Πέλλετ: Το πέλλετ αποτελεί τον ανταγωνιστή του ξύλου. Είναι οικολογικό και φιλικό προς το περιβάλλον. Παράγεται από μείγμα υπολειμμάτων ξύλου, κλαδιών, άχυρου, καρπών και φυσική κόλλα. Όλα αυτά μαζί αλέθονται και στην συνέχεια συμπιέζονται, παίρνοντας ένα κυλινδρικό σχήμα όπου στην συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία της ξήρανσης. Κάθε εταιρεία ακολουθεί μια διαφορετική συνταγή στο μείγμα της, με αποτέλεσμα ξεχωριστή ποιότητα και απόδοση.

Το πέλλετ είναι πιο ελαφρύ στην μεταφορά αλλά και πιο καθαρό από το ξύλο. Ωστόσο στην αγορά υπάρχουν πολλές επιλογές με διαφορετικές τιμές και ποιότητα. Μιας κακή ποιότητα πέλλετ μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ενεργειακή σας εστία. Όχι μόνο στην απόδοση αλλά και στην ίδια την λειτουργία της με αποτέλεσμα να χρειαστείτε άμεσα σέρβις.

Πολλές εστίες πέλλετ μπορούν επίσης να ελεγχθούν απο μακριά π.χ από το κινητό σας τηλέφωνο μπορείτε να ανάψετε την εστία. Αυτό στο ξύλο είναι αδύνατο.

Οι τιμές του πέλλετ, σε αντίθεση με το ξύλο, παρουσιάζουν συχνές μεταβολές. Το πιο σημαντικό όμως είναι η ποιότητα του. Αν αγοράσετε για παράδειγμα 1 τόνο πέλλετ και η ποιότητα ειναι κακή θα έχετε σοβαρό πρόβλημα. Στον αντίποδα, αν αγοράσετε 1 τόνο ξύλο ελιάς και αυτό είναι χλωρό θα έχετε απλά μειωμένη απόδοση. Μπορείτε όμως να το χρησιμοποιήσετε την επόμενη χρονιά.

Τέλος η αυτοπαραγωγή πέλλετ για θέρμανση σε μια κατοικία, είναι επίσης δυνατή αλλά τόσο η διαδικασία όσο και τα μηχανήματα που θα πρέπει να αγοραστούν, βγάζοντας εκτός τις πρώτες ύλες, το καθιστούν στα περισσότερα σενάρια, απλά αποτρεπτικό.

Δείτε ορισμένα ενεργειακά τζάκια μας

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ
Για παραγγελίες άνω των 1000€
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕΤΑΠΩΛΗΣΗΣ
Είμαστε πάντοτε δίπλα σας
ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
Αγορές με μετρητά ή πιστωτική κάρτα
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
Εγκατάσταση, μεταφορά, παρελκόμενα κ.α