Παραδοσιακό vs Ενεργειακό τζάκι : Ομοιότητες και διαφορές

  • Αρχική
  • /
  • Παραδοσιακό vs Ενεργειακό τζάκι : Ομοιότητες και διαφορές
Παραδοσιακό vs Ενεργειακό τζάκι : Ομοιότητες και διαφορές

Παραδοσιακό vs Ενεργειακό τζάκι : Ομοιότητες και διαφορές

27/06/2023 - Προβολές 844

Το παραδοσιακό τζάκι υπάρχει ακόμα και σήμερα σε πολλά σπίτια. Είναι ο χώρος όπου τον χειμώνα προσελκύει γύρω του κόσμο. Προσφέρει περισσότερο θαλπωρή παρά θέρμανση στις σύγχρονες, μεγάλες κατοικίες.

Ένα παραδοσιακό τζάκι ή αλλιώς ένας τζάκι ανοικτού τύπου, είναι μια εστία μέσα στην οποία τοποθετούνται τα ξύλα ή οι μπρικέτες ξύλου και η φλόγα από την φωτιά προσφέρει στην συνέχεια θέρμανση στον χώρο.

Τα παραδοσιακά τζάκια εχουν υψηλές καταναλώσεις καυσόξυλων αλλά παράλληλα χαμηλές αποδόσεις, η οποία σπάνια ξεπερνά το 15%. Ένας παραδοσιακό τζάκι δηλαδή ειναι απο την φύση του αδύνατο να θερμάνει μια κατοικία 100 τμ. 

Τα ενεργειακά τζάκια από την άλλη, ειναι κλειστού τύπου εστίες, κατασκευασμένες συνήθως από μαντέμι ή χάλυβα με αποδόσεις που μπορούν να φτάσουν το 85%. Μπορούν να θερμάνουν το χώρο σας, είτε μέσω του αέρα, είτε μέσω νερού. Τα πρώτα λέγονται τζάκια αέρος ενώ τα δεύτερα, τζάκια νερού καλοριφέρ καθώς τροφοδοτούν τα σώματα καλοριφέρ με ζεστό νερό καταφέρνοντας έτσι, να ζεστάνουν ολοκληρη την κατοικία.

Τα ενεργειακά τζάκια ειναι πιο ασφαλή, καθώς διαθέτουν πόρτα η οποία σφραγίζει. Με αυτον τον τρόπο μια πιθανή ανατροπή ξύλου ή κάποια σπίθα, δεν θα βρεθεί στον χώρο σας με δυσάρεστες επιπτώσεις. Ένα τζάκι ανοικτού τύπου συχνά καπνίζει και αυτό είναι βλαβερό για την υγεία ενώ καταναλώνει το οξυγόνο του χώρου εκτός αν φέρνει αέρα από έξω.

Στο θέμα της κατανάλωσης, τα ενεργειακά τζάκια ειναι πιο οικονομικά. Απαιτούν ωστόσο ξερό ξύλο για την μέγιστη δυνατή απόδοση. Αυτό συμβαίνει καθώς ειναι πιο αποδοτικά ενώ το οξυγόνο είναι ελεγχόμενο. Δηλαδή στα ενεργειακά τζάκια η ταχύτητα της καύσης είναι ρυθμιζόμενη ενώ στα παραδοσιακά εντελώς ελεύθερη με συνέπεια την γρήγορη - χωρίς έλεγχο κατανάλωση.

Τα παραδοσιακά τζάκια στην εποχή μας, επιλέγονται επειδή είναι πιο οικονομικά αλλά κυρίως επειδή κάποιος θέλει να ανάβει το τζάκι του μόλις 10-15 φορές τον χειμώνα.

Κάποιος που θέλει να θερμανθεί αποκλειστικά με το ξύλο και παράλληλα να απολαύσει με ασφάλεια την θαλπωρή της φλόγας μέσα στον χώρο του η επιλογή του ενεργειακού τζακιού ειναι μονόδρομος.

Δείτε ορισμένα ενεργειακά τζάκια μας

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ
Για παραγγελίες άνω των 1000€
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕΤΑΠΩΛΗΣΗΣ
Είμαστε πάντοτε δίπλα σας
ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
Αγορές με μετρητά ή πιστωτική κάρτα
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
Εγκατάσταση, μεταφορά, παρελκόμενα κ.α